image

SUURSNAUTSERIAlkuperämaa: Saksa
Ryhmä: 2
FCI:n numero: 181

KÄYTTÖTARKOITUS: Palvelus- ja seurakoira.


FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 2 pinserit, snautserit, molossityppiset ja sveitsinpaimenkoirat. Alaryhmä 2.1 pinserit ja snautserit. Käyttökoetulos vaaditaan.


LYHYT HISTORIAOSUUS: Alunperin suursnautsereita käytettiin Etelä-Saksan alueella karjanajoon. Vuosisadan vaihteessa määrätietoiset kasvattajat totesivat niiden erinomaiset työominaisuudet ja erityisen arvokkaat luonteenpiirteet. Rotukirjaa on pidetty vuodesta 1913 lähtien; rotu hyväksyttiin palveluskoiraksi vuonna 1925.


YLEISVAIKUTELMA: Suuri ja voimakas, mieluummin tanakka kuin solakka, karkeakarvainen, snautserin suurennettu, voimakas kopio. Puolustustahtoinen koira, jolla on kunnioitusta herättävä ulkomuoto.


TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Neliömäinen rakenne; säkäkorkeus on suunnilleen sama kuin rungon pituus; pään koko pituun (kirsun kärjestä niskakyhmyyn) on puolet selän pituudesta (säästä hännäntyveen).


KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Tyypillisiä ominaisuuksia ovat hyväntahtoinen, tasapainoinen luonne ja lahjomaton uskollisuus isäntää kohtaan. Suursnautserin aistit ovat hyvin kehittyneet, se on älykäs, koulutuskelpoinen, voimakas, kestävä, nopea sekä vastustuskykyinen sääolosuhteille ja sairauksille. Synnynnäisen rasituskestävyytensä ja itsevarmuutensa ansiosta se soveltuu erinomaisesti seura-, kilpailu-, käyttö- ja palveluskoiraksi.


PÄÄ

KALLO-OSA

KALLO: Voimakas ja pitkä, niskakyhmy ei ole korostunut. Pään tulee olla suhteessa koiran vahvuuteen. Kallo on tasainen, poimuton ja yhdensuuntainen kuonon ylälinjan kanssa.

OTSAPENGER: Kulmakarvojen ansiosta otsapenger on selvästi erottuva.


KUONO-OSA

KIRSU: Täyteläinen ja aina musta. Sieraimet ovat suuret.

KUONO-OSA: Tylppäkärkisen kiilan muotoinen; kuononselkä on suora.

HUULET: Mustat, tiiviit ja kiinteästi leukojen myötäiset. Suupielet ovat tiiviit.

LEUAT / HAMPAAT / PURENTA: Ylä- ja alaleuka ovat vahvat. Täydellinen, voimakkaasti kehittynyt ja tiiviisti sulkeutuva leikkaava purenta (hammaskaavion mukaisesti 42 hammasta); hampaat ovat puhtaanvalkoiset. Poskilihakset ovat voimakkaat, mutta liian kehittyneet poskipäät eivät saa vaikuttaa pään muotoon, joka parran kanssa muodostaa suorakaiteen.

SILMÄT: Keskikokoiset, soikeat, eteenpäin suuntautuneet, tummat ja ilmeeltään eloisat. Silmäluomet ovat tiiviit.

KORVAT: Taittokorvat; ylöskiinnittyneet, V:n muotoiset; korvan sisäreuna on poskenmyötäinen. Korvat ovat taittuneet eteenpäin ohimonmyötäisesti, yhdenmukaisesti ja yhdensuuntaisesti, taitekohta ei ole kallolinjaa korkeammalla.


KAULA: Vahva ja lihaksikas, kaunislinjainen, sulavasti säkään liittyvä ja tyvestään voimakas. Jalosti kaareutunut, tyylikäs ja koiran vahvuuteen sopiva. Kaulanahka on tiivis ja poimuton.


RUNKO

YLÄLINJA: Säästä lähtien loivasti taaksepäin laskeva.

SÄKÄ: Ylälinjan korkein kohta.

SELKÄ: Vahva, lyhyt ja tiivis.

LANNE: Lyhyt, vahva ja syvä. Etäisyys viimeisestä kylkiluusta lantioon on lyhyt, minkä ansiosta koira vaikuttaa tiiviiltä.

LANTIO: Hieman pyöristynyt ja liittyy sulavasti hännän kiinnitykseen.

RINTAKEHÄ: Kohtalaisen leveä ja poikkileikkaukseltaan soikea, kyynärpäihin ulottuva. Eturinta on hyvin kehittynyt ja rintalastan kärjen ansiosta selvästi erottuva.

ALALINJA JA VATSA: Vatsaviiva ei ole liioitellun ylösvetäytynyt, vaan muodostaa rintakehän alaosasta lähtien kauniisti kaareutuvan linjan.


HÄNTÄ: Luonnollisen pituinen; tavoitteena on sapelin- tai sirpinmuotoinen häntä..


RAAJAT

ETURAAJAT: Eturaajat ovat edestä katsottuna vahvat ja suorat, eivät liian lähellä toisiaan. Sivusta katsottuna kyynärvarsi on suora.

LAVAT: Tiiviisti rintakehän myötäiset, lihaksikkaat ja okahaarakkeiden yläpuolelle ulottuvat. Mahdollisimman viistot ja taakse sijoittuneet, kulmaus vaakatasoon nähden noin 50°.

OLKAVARRET: Tiiviisti rungonmyötäiset, vahvat ja lihaksikkaat; lavan ja olkavarren välinen kulmaus on
noin 95 - 100°.

KYYNÄRPÄÄT: Tiiviisti rungonmyötäiset, eivät ulos- eivätkä sisäänpäin kääntyneet.

KYYNÄRVARRET: Joka suunnasta katsottuna täysin suorat, vahvat ja lihaksikkaat.

RANTEET: Vahvat ja vakaat, eivät juurikaan kyynärvarsien rakenteesta erottuvat.

VÄLIKÄMMENET: Edestä katsottuna pystysuorat, sivulta katsottuna hieman viistot, vahvat ja hieman joustavat.

ETUKÄPÄLÄT: Lyhyet ja pyöreät. Varpaat ovat tiiviisti yhdessä ja kaareutuneet (ns. kissankäpälä); kynnet ovat lyhyet ja tummat, päkiät kestävät.


TAKARAAJAT: Takaraajat ovat sivulta katsottuna asennoltaan maatapeittävät ja rungon takana, takaa katsottuna yhdensuuntaiset, eivät liian lähellä toisiaan.

REIDET: Kohtuullisen pitkät, leveät ja voimakaslihaksiset.

POLVET: Eivät sisään- eivätkä ulospäin kääntyneet.

SÄÄRET: Pitkät, vahvat ja jänteikkäät, liittyvät vahvoihin kintereisiin.

KINTEREET: Hyvin kulmautuneet, vahvat ja kiinteät, eivät sisä- eivätkä ulkokierteiset.

VÄLIJALAT: Lyhyet ja pystysuorat.

KÄPÄLÄT: Varpaat ovat lyhyet, kaareutuvat ja tiiviisti yhdessä. Kynnet ovat lyhyet ja mustat.


LIIKKEET: Joustavat, tyylikkäät, ketterät, vapaat ja maatavoittavat. Etuaskel ulottuu mahdollisimman pitkälle eteen, takaraajan pitkä ja joustava askel mahdollistaa tarvittavan työntövoiman. Vastakkaisten puolien etu- ja takaraaja liikkuvat samanaikaisesti eteenpäin. Selkä, jänteet ja nivelet ovat kiinteät.


NAHKA: Kauttaaltaan tiivis.


KARVAPEITE

KARVA: Karvan tulee olla jäykän karkeaa ja tiheää. Karvapeite koostuu tiiviistä aluskarvasta ja kovasta, rungonmyötäisestä peitinkarvasta, joka ei saa olla liian lyhyttä. Peitinkarva on karkeaa, riittävän pitkää, jotta oikea karvanlaatu voidaan todeta; ei pörröistä eikä laineikasta. Raajakarvat eivät aina ole aivan niin karkeita kuin rungossa. Otsassa ja korvissa karva on lyhyttä. Tyypillisinä tunnusmerkkeinä ovat hieman silmiä varjostavat tuuheat kulmakarvat ja parta, joka ei saa olla liian pehmeä.

VÄRI:Puhdas musta, jossa musta aluskarva ja pippuri & suola. Ihanteellinen pippuri & suola -väri on keskiharmaa, jossa on tasaisesti jakautunut, hyvin pigmentoitunut pippurointi ja harmaa aluskarva. Värisävyt tummasta raudanharmaasta aina hopeanharmaaseen ovat sallittuja. Kaikilla värisävyillä tulee olla ilmettä korostava tumma maski, joka tasapainoisesti sopii väritykseen. Selvät vaaleat merkit päässä, rinnassa ja raajoissa eivät ole toivottuja


KOKO JA PAINO

SÄKÄKORKEUS: Urokset ja nartut 60-70 cm.

PAINO: Urokset ja nartut 35-47 kg.


VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen. Kauttaaltaan liian pieni tai liian lyhyt pää; raskas tai pyöreä kallo, otsarypyt; lyhyt, suippo tai kapea kuono-osa; tasapurenta; voimakkaasti esiintyöntyvät posket tai poskiluut; vaaleat, liian suuret tai pyöreät silmät; alaskiinnittyneet tai liian pitkät, asennoltaan epäsymmetriset korvat; löysä kaulanahka, leuanaluspussit; kapea niska; liian pitkä, pehmeä tai köyry selkä; takakorkeus; luisu lantio; niskaa kohti kääntyvä hännäntyvi; pitkät käpälät; peitsaaminen; liian lyhyt tai liian pitkä, pehmeä, laineikas, takkuinen tai silkkinen, valkoinen tai laikukas karva sekä muut sekavärit; ruskea aluskarva; pippuri & suola -värisillä tumma selkäjuova tai musta satula; säkäkorkeuden ylitys tai alitus 2 cm:n asti.


VAKAVAT VIRHEET: Raskas tai kevyt rakenne, matala- tai korkearaajaisuus; virheellinen sukupuolileima (esim. urosmainen narttu); ulospäin kiertyvät kyynärpäät; niukasti kulmautuneet tai länkisääriset takajalat; pihtikinttuisuus; yli 2 cm:n ja alle 4 cm:n poikkeamat annetusta säkäkorkeudesta.


HYLKÄÄVÄT VIRHEET: Kaikenlaiset epämuodostumat; puutteellinen rotutyyppi; purentavirheet kuten ala-, ylä- ja ristipurenta; karkeat virheet yksittäisissä kohdissa, kuten rakennevirheet, karva- ja värivirheet; yli 4 cm:n poikkeamat annetusta säkäkorkeudesta; arkuus, aggressiivisuus, vihaisuus, liika epäluuloisuus tai hermostuneisuus.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.